Red Velvet Marble Cheese Brownies

This is my first attempt baking red velvet cake.. at first I really didn’t know what is red velvet cake, but after finished baking, the cake turn soooo good..๐Ÿ™‚ Thanks to the tuan punya resepi Kak Maz to share with us. I made this during my birthday lat month, on 11-01-11..ย ๐Ÿ™‚

The colour should be more darker, but I don’t have the red color, only pink color available at home..๐Ÿ˜€ The photo might not look yummy.. but the taste….. speechless.. ehehehe..

Enjoy the recipe as I do..ย  Selamat mencuba!

Bahan-bahan (loyang 4 segi 7×7 inci) –but I make it round

  • 125g + 1 sudu besar tepung serba guna (all purpose flour) @ tepung kek/tepung halus
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 60g mentega – suhu bilik
  • 110g gula halus
  • 1 biji telur saiz A – suhu bilik
  • 1/2 sudu kecil essen vanilla
  • 120ml susu segar – suhu bilik
  • 1/2 sudu besar jus lemon @ 1 sudu besar sunquick oren – I used lemon juice
  • 1/2 sudu kecil pewarna merah
  • kurang sikit dari 1/2 sudu kecil coklat emulco
  • 1/2 sudu kecil cuka
  • 1/2 sudu kecil baking powder

Lapisan Cheese

  • 200g cream cheese – suhu bilik –
  • 1 biji telur saiz B@A – suhu bilik
  • 60g gula galus
  • 1 sudu besar jus lemon

Cara

1. Panaskan oven suhu 170 C. Alas loyang dengan paper sheet. Biar kertas lebih dari loyang, senang nak keluarkan kek nati.

2. Satukan susu segar dan jus lemon, biarkan 5 minit.

3. Ayak tepung dan garam. Ketepikan.

4. Dalam mangkuk, pukul mentega hingga berkrim, masukkan gula dan pukul lagi dalam 2-3 minit. Kemudian masukkan telur dan vanilla, pukul sebati.

5. Satukan susu segar, pewarna merah dan coklat emulco. Kacau sebati.

6. Masukkan tepung dan campuran susu segar tadi secara bergilir-gilir dengan didahulu tepung dan diakhiri dengan tepung juga dalam adunan mentega. Habiskan dalam 3x tuang.

7. Satukan cuka dan baking powder, biar sehingga keluar buih, kemudian masukkan dalam adunan kek dan kacau sekata. Simpan 2 sudu besar adunan untuk buat marble.

8. Tuang dalam loyang dan bakar selama 30 minit atau sehingga masak. Keluarkan dari oven dan boleh la sediakan lapisan cheesenya.

Lapisan Cheese

Cara

1. Putar cream cheese sehingga berkrim, kemudian masukkan gula dan putar lagi. Masukkan jus leman dan telur. Putar biar sekata.

2. Tuang atas kek dan amik bancuhan yang disimpan tadi masukkan dalam plastik bag atau buat kelongsong guna paper sheet, pastu gunting sikit hujungnya biar ada lubang kecil, kemudian picit atas lapisan cheese buat garisan melintang, kemudian tarik turun guna lidi satay agar jadi lorek seakan berpetak-petak gitu.

3. Bakar selama 30-35 minit dengan suhu 150 C atau bergantung pada oven masing-masing dengan kaedah steam bath (masukkan loyang kek dalam loyang yang berisi air panas mendidih ye, bkn suam2, macam nak bakar cheesekek, tujuannya agar kek tetap moist dan tidak kering). Sejukkan betul-betul sebelum dipotong.(Sejukkan didalam petisejuk 2-3 jam). Kemudian keluarkan dan biar seketika dengan suhu bilik sebelum dihidangkan.

 

My Red Velvet Marble Cheesecake

About FOUR A S
Currently a housewife and a mom of four girls. Love to cook and bake for the family. Wanted to learn sewing but no opportunities.....

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: