Roti Goreng/Fried Bread

Bila dah tak tau apa nak masak for breakfast, inilah yang paling mudah dan cepat dan yang paling penting, SEDAP!😀

Fried Bread

Memang rangup roti goreng ni, bila digoreng tak meresap minyak pun, tak macam roti sardin goreng yang selalu jual dekat tepi jalan atau pasar malam..Resepi asal patut letak daun kari, so lebih wangi bila digoreng, tapi sini daun kari amatlah mahal and very limited.. tak pernah lagi nak cuba tanam.. :P  Enjoy the recipe like my  en. suami did..ehehe..

Roti Goreng

Source: Kak Besah@Myresipi.com

Bahan-bahan ( 2 piring penuh )

  • 5 kpg roti (dipotong 4)
  • 2 sudu makan tepung beras
  • 4 sudu makan tepung jagung
  • 1 sudu serbuk kari (I used tablespoon)
  • 1 sudu udang kering @ ikan bilis (I used tablespoon and mixed ikan bilis n udang kering)
  • 5 ulas bawang putih, (I just used 3-4 clove)
  • 2 tangkai daun kari (I opt with mixed italian herbs)
  • garam secukupnye

Cara-cara

  1. Tumbuk udang kering & bawang putih. Tambahkan sedikit italian herbs didalam adunan.
  2. Bancuh semua bahan melainkan roti hingga sebati,rasakan garamnya. Jangan terlalu pekat,cair skit dari adunan celup goreng pisang. agak2 lekat pada senduk.
  3. Celupkan roti dan digoreng dengan miyak penuh hingga kuning dan rangup.

Noted to me: bila dah 2 kali goreng, adunan jadi sedikit pekat..tambah sedikit air dan gaul rata,jgn terlalu cair.

Roti goreng rangup

Ok, till the next update, Good day! 🙂

 

About FOUR A S
Currently a housewife and a mom of four girls. Love to cook and bake for the family. Wanted to learn sewing but no opportunities.....

2 Responses to Roti Goreng/Fried Bread

  1. nuridah says:

    Salam perkenalan

    Terima kasih ya sudi singgah ke blog saya….restaurant tu terletak bersebelahan Arab Street, sederetan dengan masjid Jln Sultan…tidak susah mencarinya. Biasa ke Singapore ya?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: