Serimuka

Serimuka

Dah lama simpan resepi ni.. kadang tu tiap minggu buat.. ehehe.. puas hati dapat makan buat sendiri, sedap pulak tu! (puji diri sendiri.. :P) Thank you to my dear friend Kak Nab for this marvelous serimuka!  Ok.. enjoy the recipe..

Serimuka

  • Lapisan bawah:
  • 1 3/4 cwn beras pulut
  • 1 3/4 cwn santan cair 1 sk garam
  • Lapisan atas: 2 cwn santan pekat
  • 3/4 cwn gula-boleh kurangkan jika manis
  • 2 biji telur 3 sb tepung gandum
  • 3 sb tepung kastard
  • 1 sk garam
  • 1-2 sk paste pandan
  • Sedikit pewarna hijau jika perlu

Cara-cara

  1. Lapisan atas: rendam beras pulut selama setengah jam atau lebih. Kemudian toskan dan campurkan santan cair berserta garam,gaul sebati.
  2. Masukkan kedalam microwave dan masak selama 12-15 minit..pastikan setiap 3 minit dibuka dan kacau agar tidak membuak dan hangit. Masa bergantung pada microwave.
  3. Setelah masak, masukkan kedalam loyang dan dimampat kan sedikit.
  4. Untuk lapisan atas, pukul gula dan telur hingga sebati dan kembang(senduk kayu je boleh ). Masukkan garam,tepung gandum, tepung kastard, pandan paste dan kacau hingga sebati.
  5. Masukkan santan dan pewarna hijau. Masakkan sedikit diatas api sederhana. Jgn bg berketul.. Tapis dan tuang ke dalam loyang yg berisi pulut tadi.
  6. Kukus selama lebih kurang 50 minit- sejam diatas api sederhana. Tunggu sejuk baru dipotong makan.
  7. Selamat mencuba!

Till the next update, good day!

serimuka

About FOUR A S
Currently a housewife and a mom of four girls. Love to cook and bake for the family. Wanted to learn sewing but no opportunities.....

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: