Winter is coming!!

School holiday has gone for a week and only one more week left.. and we are caught with colds and flu!!! Starting with Aisyah, start coughing and runny nose.. then Arifa, Alima and now Mama’s turn!.. huhuhu..

Alhamdulillah Aliyah is getting better with her asthma.. we figure out some foods that she cannot eat or if she eat it will trigger asthma.. One of them is tomato sauce by Masterfood.. no wonder all this while she always get cough everytime I pack her lunch with tomato sauce in that.. yesterday I made some french toast and added the sauce.. few minutes after that she’s getting cough.. so that must be one of that.. It stated in the package that it produce in the place that have produce peanuts..Will try to find other brand and do some trial and error..πŸ™‚

Last Saturday we went to Smith Street, where all the sports brand shops located.. more like an outlet and all the goods are for international orders and second factory..Not as cheap as I expected..I would prefer DFO than here..

Till the next update, good day!

About FOUR A S
Currently a housewife and a mom of four girls. Love to cook and bake for the family. Wanted to learn sewing but no opportunities.....

4 Responses to Winter is coming!!

  1. Nora says:

    Salam,

    Baru2 ni kita ke melbourne ..tengok2 bandar nya sbb ada ura2 la nk pindah sana nanti. Barang2 agak mahal ye? trolley di airport pun kena bayar? hehehe! parking kereta toksah nk kata lah.,mmg tak berbaloi! Kami ambik tram aje untuk jalan2 dlm bandar. Bandar Melbourne cantik mcm ala2 LondonπŸ™‚
    Saya dan suami mundar mandir mencari sekolah. Ada tak mana2 sekolah yg elok buleh recommend utk anak2 sek. rendah dan menengah?

    Terima kasihπŸ™‚

    • FOUR A S says:

      salam nora.. nak pindah sini for work ke study? sini mahal la jugakk tp rasanya murahh dari KL kalau compare cost of living.. sini gaji pun tinggi.. kat msia gaji kecik tp brg mahall..and sini byk jual used item but reallly in good condition.. so very reliable and market pun ada jual lelong ..πŸ™‚ ikan pun boleh dpt yg murahh and still good..πŸ™‚ kami sini tinggal as student..so dpt elaun pun cukup2 laa..πŸ™‚

      kalau nak tinggal di city..rumah amat mahal..kalau sewa di suburb murah la skit..kami di glenroy, rumah sekitar $320 keatas p/week.. kalau 2 rooms.. kalau kat city..dlm $450 kot..lagipun train ada..senang..so hubby everyday naik train to uni.. msian pun ramaii, but scattered around..for school mmg merata ..everywhere..my daughter school pun jalan je dr rumah..dlm 800m.. kalau anak besar nak skolah bagus..try google dlm internet..ada satu in strathmore, melbourne grammar school and few ada school..kalau girl, sini ada pascoe vale girl high school near my daughter’s school pun baguss…

      harap dapat membantu..πŸ™‚ bila nak pindah?

      • Nora says:

        Insyaalah, nk pindah sana utk bekerja. Kalau tiada aral melintang, tahun depan lah kita pindah. Senang hati dengar kata sana cost of living tak tinggi. Ingat kan berganda2 lebih mahal dr Msia!πŸ™‚

        Mmg kita pun tak bercadang nk tinggal dlm city..nk cari suburb yg elok sikit yg lebih kurang 20km dr Melbourne gitu. Mmg kita kurang sgt info psl suburbs yg baik utk diduduki dan juga tentang sekolah2 disana. Itu yg tanya2 org niπŸ™‚

        Terima kasih kerana sudi jawab soalanπŸ™‚ Terus kan menulis blog ni..suka sgt membaca nya dan tgk gambar2 kehidupan di sana.

  2. FOUR A S says:

    Alhamdulillah.. murah rezeki yee dapat kerja disini.. elok la tuu dah tau jalan2 area sini before datang.. senang skit.. yess..kalau bole belah east and north pun ok..area kitorg pun ok lagi, sini msian mmg ramai,, and scattered..so taklaa kenal sgt, jumpa sekali sekala time gathering..kalau stay area sama kenal skit..sini pun ada majlis mengaji kaum bapa tiap minggu..budak2 pun ada..

    anyway salam perkenalan dari saya..moga jumpa lagi disini..πŸ™‚

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: